Med en uddannelse som pilot er man sandsynligvis sikret job i de næste mange år. På verdensplan vil der blive brug for over en halv million nye piloter, lyder prognosen fra Boeing.
"I dag uddanner Flyvevåbnet i USA flere droneoperatører end piloter."
Med en uddannelse som pilot i baggagen er man formentlig sikret job i de kommende mange år. I hvert fald vil man de næste 20 år få brug for 558.000 nye piloter på verdensplan i følge en undersøgelse, som den amerikanske flyproducent Boeing står bag.
Alene i Asien vil der blive behov for 226.000 piloter, mens man i Europa vil få brug for 95.000 nye piloter. Behovet for piloter er allerede stort. Også i Skandinavien, hvor SAS i løbet af de næste 1-2 år forventer at ansætte over 200 nye piloter.
– Endnu har vi ikke et problem med rekruttering, men ser vi bare 3-5 år længere frem kan branchen virkelig komme til at mangle piloter, siger flyvechef i SAS, Rolf Bakken.
SAS beskæftiger godt 1500 piloter i Danmark, Sverige og Norge, hvoraf 550 er i Danmark. Det er især på grund af den demografiske udvikling, at selskabet skal ansætte i de kommende år, da en hel del af piloterne går på pension.
Andre årsager til det stigende behov for piloter er, at der især i Kina og i resten af Asien ekspanderes voldsomt med flere fly og ruter, bl.a. fordi asiaterne har fået råd til at flyve.
Piloter indenfor civil luftfart er typisk uddannet på civile flyveskoler, men flere kommer også fra Forsvaret. Det har dog ændret sig, udtaler chefpilot Michael Madsen fra Air Greenland.
– Forsvarets flyvevåben har været storleverandør af piloter til den civile luftfart, men det er en kilde, der er ved at tørre ud. I dag uddanner Flyvevåbnet i USA flere droneoperatører end piloter. Det er evolutionen, og den skal vi være dygtigere til at forudse, siger Michael Madsen, der fortæller, at Air Greenland som selskab ikke har grund til at frygte mangel på piloter.
– Vi er et nichemarked og ligger i den lukrative ende, fordi vi kan rekruttere fra Grønland. Vi samarbejder med Det Grønlandske Selvstyre, når det gælder rekruttering og uddannelse af piloter, forklarer Michael Madsen.
Normalt koster uddannelsen som erhvervspilot eleven ca. 700.000 kr. hvilket betyder, at den nyuddannede pilot ofte står med en stor gæld, der skal afbetales bagefter.
– Med den pris har vi som branche en udfordring med at tiltrække unge til både uddannelsen og til jobbene som pilot. Vi skal gøre os ekstremt attraktive som arbejdsgivere. Der har SAS en stor force, fordi vi jo tilbyder skandinaviske overenskomster og desuden har base i Skandinavien, hvilket er attraktivt for mange, fortæller Rolf Bakken.
Sammen med resten af branchen har SAS lagt en vækstplan frem og i januar mødes repræsentanter i branchen i Lufthavnsrådet for at diskutere initiativoplægget, der bl.a. fokuserer på uddannelsen af flere piloter i fremtiden.
Ifølge Boeing vil pilotmanglen på verdensplan se ud som følger: Asien: 226.000, Europa: 95.000, Nordamerika: 95.000, Latinamerika: 47.000, Mellemøsten: 60.000, Afrika: 18.000 og Rusland/SNG: 17.000.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar