fredag den 17. november 2017

Det bedste fra gymnasiet og erhvervslivet er samlet i én uddannelse

EUX Business er en ny ungdomsuddannelse, som kan noget, mange unge har efterspurgt. Den giver adgang til at blive elev i en virksomhed og mulighed for at læse videre. 
”Med den nye EUX uddannelse har vi et helt nyt tilbud med et højt fagligt niveau.
Julie vil gerne være elev i et stort firma og arbejde med administration. Eller måske vil hun læse videre og blive sygeplejerske. Hun er ikke sikker, og derfor har hun valgt en ungdomsuddannelse, hvor hun kan gå begge veje. Hun har valgt EUX.
En række nye uddannelser er dukket op i forbindelse med erhvervsuddannelsesreformen. EUX Business er én af dem. Uddannelsen favner de unge, der både vil have en faglig uddannelse og muligheden for at kunne læse videre på f.eks. Erhvervsakademiet, Professionshøjskolen eller universitetet.
I dag går omkring 74 procent af de unge fra 9. og 10. klasse videre i gymnasiet, mens under 20 procent vælger en erhvervsfaglig uddannelse. Den fordeling skal laves om, hvis der skal være job til alle på fremtidens arbejdsmarked. Der er brug for flere faglærte, mener både politikere og eksperter.
– Med EUX har vi fået et tilbud med et højt fagligt niveau. Vi håber, det kan hjælpe med at rette op på den skæve fordeling, fortæller Hans Henning Nielsen, der er forstander ved EUX Business og EUD Business på Aarhus Business College.
EUX Business er en helt ny ungdomsuddannelse på landets handelsskoler. Uddannelsen er bygget op, så man tager grundforløbet til en faglig erhvervsuddannelse samtidig med, at man får fag på gymnasiale niveauer og dermed studiekompetence. En EUX Business er målrettet erhvervslivet, men den giver adgang til alle videregående uddannelser på lige fod med og på samme vilkår som de gymnasiale uddannelser.
På en EUX Business kan man specialisere sig inden for Handel & Ledelse eller Administration & Ledelse. I løbet af de første to år får man fag på gymnasialt niveau og kompetencer, der er efterspurgte af erhvervslivet. Uddannelsen byder også på en lang række spændende valgfag.
Efter to år er man klar til at begynde karrieren i erhvervslivet med en toårig elevplads, eller man kan læse videre.
– Når vi taler om erhvervsuddannelser, er der traditionelt mange øjne, som kigger med: Politikere, arbejdstagere og arbejdsgivere i erhvervslivet. Det er en udfordring at imødekomme alle, men vi er landet et godt sted med EUX Business, som jeg ser masser af potentiale i. Her kan vi uddanne fremtidens medarbejdere til handel, kontor og butik, siger Hans Henning Nielsen.
De første elever begyndte på uddannelsen i august 2015. Og der er ingen tvivl om, at der er behov for en moderne uddannelse, som i højere grad er målrettet erhvervslivet end en almindelig studentereksamen.
– Alene her hos os i Aarhus efteruddanner vi hvert år 300 røde gymnasiehuer, som ikke er endt på rette hylde. Det er jo fuldstændig spild af tid, at de unge har valgt en gymnasieuddannelse, som de ender med ikke at kunne bruge til noget. Det koster på selvtilliden, og det koster skattekroner, siger Hans Henning Nielsen.
Som socialdemokraten Mattias Tesfaye så fint sagde: Nogle gange er det bedre med et stort kørekort end en lille studentereksamen. Det er helt klart et udsagn, der er værd at tænke lidt over. Der er stadig en samfundsnorm, som dikterer, at gymnasiet er det eneste rigtige. Den opfattelse bør vi have ændret, så de unge i stedet finder den rette uddannelse i første forsøg.
– En studentereksamen er bestemt en god ting, men den er bare ikke for alle. Jeg ønsker mig en holdningsændring i samfundet generelt, hvor der bliver sat spørgsmål ved, om gymnasiet nu også altid er det rigtige valg for den unge. Med EUX Business har vi skabt et godt og brugbart alternativ til de unge, som er interesseret i en uddannelse, der er mere praktikerorienteret end den traditionelle gymnasieuddannelse, siger Hans Henning Nielsen.
Det er klart, at ønsker man at være læge eller advokat, så skal man vælge f.eks. gymnasiet efterfulgt af universitetet. EUX Business henvender sig til dem, der gerne vil være tæt på erhvervslivet. Om nogle år når de første unge har gennemført uddannelsen, kan de søge mod jobs som for eksempel markedsføringsøkonomer, finansøkonomer, logistikassistenter, revisionsassistenter og ledere i detailbranchen. Uddannelsen klæder de unge på til at bestride administrative funktioner i både den offentlige og private sektor. Mange af fremtidens HK’ere kan med fordel vælge EUX Business.
– I 00’erne så vi en klar tendens til, at alle blev uddannet så meget så muligt. Nu er vi stoppet lidt op og kigger mere på, om man bliver uddannet rigtigt. Der er jo ikke noget ved at have en uddannelse bare for uddannelsens skyld. Den skal gerne kunne omsættes til noget brugbart ude i erhvervslivet, forklarer Hans Henning Nielsen.
Ud over Aarhus Business College kan man læse EUX Business på mere end 25 handelsskoler fordelt over hele Danmark – lige fra EUC Nord i Hirtshals, til Svendborg Erhvervsskole til ZBC i Vordingborg. Fælles er nogle grundlæggende retningslinjer for uddannelserne. Derudover har hver enkelt skole mulighed for at målrette valgfag og give uddannelsen en profil.
Uddannelsen er stadig så ny, at mange af skolerne lige nu overvejer, hvordan de vil påvirke den individuelt. Aarhus Business College vil gerne give uddannelsen en internationalt orienteret profil med et element af lederskab, fordi mange af de unge med en EUX i baglommen vil komme ud som mellemledere eller ledere i f.eks. detailbranchen. Derudover skal der være fokus på netværk, fordi det er en stærk force at kunne fastholde kunder og udbygge forretninger.
I 2015 har 73,9 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse, der forlader grundskolen, valgt en gymnasial uddannelse som 1. prioritet. 18,5 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse, der forlader grundskolen, har valgt en erhvervsfaglig uddannelse som 1. prioritet. 21,1 procent af de elever, der har søgt en erhvervsuddannelse, har tilkendegivet ønske om EUX. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Perker lærer udsagnsord?

Det er ikke ligetil, og det ligger mange på sinde at lægge mærke til forskelle på ligger, lægger og lækker. Her ligger for eksempel nogle ...