fredag den 17. november 2017

Fra søvnig købstad til sund og aktiv uddannelsesby

Nyt sygehus, ny multiarena og ny campus med tre videregående uddannelser. Aabenraa er godt i gang med at forvandle sig selv.
”Vi vil gerne være kendt som en by, der har fokus på sundhed og læring.”
I Aabenraa har man ikke tænkt sig at lide samme triste skæbne, som mange andre udkantsbyer, hvor virksomheder og uddannelsesinstitutioner lukker, og hvor de unge flygter, så snart muligheden opstår. Tværtimod opruster man med en lang række storslåede initiativer, der ikke bare skal holde på de unge, men også tiltrække nye borgere. 
Udviklingsplanerne tog fart med Region Syddanmarks beslutning om at udvide sygehuset i Aabenraa, hvilket ind til videre har resulteret i cirka 600 nye arbejdspladser. Siden da har Aabenraa Kommune sat en ny campus, en ny campusrambla og en ny multiarena på dagsordenen – for bare at nævne nogle få initiativer.
Den overordnede vision er, at Aabenraa skal være en af de mest levende og moderne byer i Danmark i 2035, når købstaden fylder 700 år. Frem for alt vil man gerne væk fra det lidt søvnige købstadsimage, som sin charme til trods ikke sælger ret mange billetter hos de unge i dag. Der skal noget helt andet til, siger borgmester Thomas Andresen.
– Vi vil gerne være kendt som en by, der har fokus på sundhed og læring, og som er et godt sted at bo, studere og arbejde. Det er den ene del af forklaringen. Den anden del er, at vi gerne vil opprioritere uddannelsesområdet, så vi kan imødekomme det lokale erhvervslivs efterspørgsel på arbejdskraft. Sammenlagt skal det gerne være med til at holde på de unge og også tiltrække nye borgere til byen.
Ideen er, at Aabenraa skal have et aktivt og sammenhængende campus-område, der forener byens skoler og uddannelsesinstitutioner med en ny multiarena. Sidstnævnte skal stå færdig allerede i foråret 2017. Projektet, der hedder ”Aktiv Campus Aabenraa” skal ikke bare understøtte læring, men også socialt engagement og bevægelse. 
Den sidste del med ”bevægelse” er der en fed streg under i projektmappen, fortæller borgmesteren. Det skyldes, at Aabenraa af Kulturministeriet og Nordeafonden er udvalgt som Breddeidrætskommune i 2014-2016. Idræt og bevægelse tænkes derfor ind, hver gang Aabenraa Kommune planlægger nye byrum. Af samme grund vil Aktiv Campus Aabenraa blive udstyret med såkaldte ”aktive spots” i form af eksempelvis udendørs træningsfaciliteter og andre anlæg, der kan få sveden til at springe og pulsen op. 
– Formålet med etablering af hele campusområdet, hvor Multiarena Aabenraa indgår, er at skabe gode fysiske rammer om det at være ung og studerende i Aabenraa. Her skal være mulighed for at dyrke idræt, leg og bevægelse i attraktive by- og landskabsrum, siger Anette Kold, der er programleder for Fremtidens Aabenraa – en udviklingsplan, der skal være med til at gøre Aabenraa til det naturlige centrum i Sønderjylland.
Som om det ikke var nok, opfører professionshøjskolen UC SYD, der er Sydjyllands største uddannelsesinstitution, et helt nyt bygningskompleks med en forventet anlægsomkostning på mellem 130 – 150 millioner kroner. UC’s bygninger skal huse både pædagog- og socialrådgiveruddannelsen, som allerede har til huse i byen. Dertil kommer under samme tag sygeplejerskeuddannelsen, der flyttes til Aabenraa fra Sønderborg. De tre uddannelser har mange fælles berøringsflader, og derfor er det en rigtig god ide at placere dem i nær tilknytning til hinanden, og i et miljø, hvor der også foregår forskning, siger campusleder og studieleder på UC SYD, Conny Kessler.
– Det betyder, at det bliver langt lettere for de studerende på de tre uddannelser at arbejde sammen om tværsektorielle dilemmaer og potentialer. Dialogen på tværs af faggrænserne bliver på den måde en naturlig del af de unges uddannelsesforløb, og dermed vil de allerede i studietiden lære hinandens kompetencer at kende.
Der er i forvejen omkring 1000 unge indskrevet på pædagoguddannelsen i Aabenraa, mens 250 studerer til socialrådgiver. Når byggeriet står færdigt til indflytning i august 2017, vil det samlede antal studerende inklusive sygeplejerskestuderende være på 1500 – 1600. Men UC SYD’s nye byggeri handler ikke kun om tværfagligt gruppearbejde og større kapacitet, siger Conny Kessler.
– Håbet er, at det vil skabe nye og mere eksperimenterende måder at være studerende på. For eksempel ved at bryde den traditionelle undervisning op og i stedet fokusere på de studerendes samlede kompetencer. Derfor er der også lagt op til, at uddannelse skal foregå i et stadig tættere samspil med praksis til gavn for både praksis, de studerende og borgerne, siger Conny Kessler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Perker lærer udsagnsord?

Det er ikke ligetil, og det ligger mange på sinde at lægge mærke til forskelle på ligger, lægger og lækker. Her ligger for eksempel nogle ...