fredag den 17. november 2017

De danske landbrugsskoler byder velkommen udenfor

Der er otte landbrugsskoler i Danmark, hvor man kan uddanne sig til at arbejde med dyr og planter. Uddannelsen tager 3 år og 5-11 måneder og er en blanding af teori og praksis med emner som husdyr, plantedyrkning, teknikfag, sprøjteteknik, økologi og bæredygtighed, engelsk/internationalisering, økonomi og planlægning. Du kan afslutte som landbrugsassistent eller som landmand med speciale i husdyr eller planter, eller du kan afslutte som jordbrugsmaskinfører.
På de fleste landbrugsskoler kan du også læse den fireårige EUX, hvor man kombinerer landbrugsfagene med gymnasiale fag, hvilket åbner op for, at du kan læse videre på universitetet eller blive landmand. 
På skolerne kan du også tage landbrugets lederuddannelse. 
Landbrugsuddannelsen har som den eneste erhvervsuddannelse en integreret lederuddannelse. Det vil sige, at hvis du er uddannet landmand, kan du læse videre til produktionsleder og agrarøkonom. 
Lederuddannelserne kombinerer din landbrugsfaglige viden med fag som økonomi, strategisk og personalepolitisk ledelse inden for landbrug.

Ved Herning blev Agroskolen Hammerum stiftet i 1905. I dag har skolen tre fagprofiler: Agro Selvstændig, der henvender sig til dem, som gerne vil have eget landbrug. Agro Klassisk er for dem, der gerne vil være landmand, men som ikke umiddelbart har ønsket om egen bedrift. Og endelig er der Agro Økologisk til dem, som interesserer sig for klimaforandringer og bioteknologi. 
På Agro Selvstændig er der desuden et talentspor. På alle tre linjer vælger man speciale i kvæg, svin, mink eller planter.
Skolen tilbyder desuden den helt nye version af lederuddannelsen: Agrarøkononom, der blandt andet sætter fokus på virksomhedsledelse og økonomi. 

Ved Viborg ligger Asmildkloster Landbrugsskole, der siden 1908 har uddannet medarbejdere og ledere til landbruget. 
Skolen, der er kendetegnet ved høj trivsel og mange elever, der gennemfører uddannelserne, tilbyder hele landmandsuddannelsen samt landbrugets lederuddannelser til elever, der ønsker at blive landbrugsassistenter, faglærte landmænd eller ledere i landbruget. 
Skolen, som har kapacitet til cirka 160 elever råder blandt andet over 1000 m2 maskinhal, og skolen fik 32 nye elevboliger I 2014.

Bygholm Landbrugsskole ved Horsens har siden 1956 udannet, efteruddannet og tilbudt konsulentvirksomhed til landbruget. Skolen råder over 200 hektar jord og har bolig til omkring 180 elever i et moderne kostskolemiljø. 
Mere end 10.000 landmænd er siden begyndelsen blevet uddannet på skolen, der har kapacitet til omkring 220 elever. Skolen er moderniseret i flere omgange og driver også et moderne kursuscenter. 
Under uddannelsen lægges der stor vægt på, at eleverne træffer beslutninger ud fra et kombineret teoretisk, biologisk og økonomisk synspunkt. 

Dalum Landbrugsskole har været landbrugsskole siden 1886. Dengang bød man 32 elever velkommen, i dag er skolen på Fyn en af landets største. 
“Aldrig færdig – men altid på vej” er mottoet, og skolen udvikler sig hele tiden på uddannelserne og med omfattende kursus- og konferencevirksomhed med mange internationale deltagere. 
I 2003 fusionerede Dalum og Korinth landbrugsskoler. På Korinth-afdelingen tager man grunduddannelsen, og i Odense-afdelingen er de videregående uddannelser.

På Grindsted Landbrugsskole kan du tage hele landmandsuddannelsen, og du specialiserer dig i enten husdyr eller planter. 
På skolen arbejder lærerne tværfagligt, så der kommer en helhed i undervisningen, der krydres med bedrifts- og virksomhedsbesøg. 
Det er vigtigt at komme tæt på det virkelige landmandsliv, derfor samarbejder skolen med lokale landmænd, hvis ejendomme og faciliteter bliver en del af undervisningen. Landmændene repræsenterer hver sit speciale inden for kvægbrug, svineproduktion, planteavl og hesteavl. 

På Gråsten Landbrugsskole fra 1924 kom naturskolen Fiskbæk Naturskole til i 2008, hvor en gammel kostald blev forvandlet til et moderne naturskolelokale. Det er i disse rammer, at eleverne får oplevelsesbaseret undervisning og lærer om natur, fødevareproduktion, husdyrhold og mange andre ting. 
Naturskolen er med til at fremme en udekultur, der giver de unge mulighed for aktivt at bruge både krop og sanser. 
Gråsten Landbrugsskole har plads til 160 elever, hvoraf omkring 130 kan bo på skolen, som har moderne klasselokaler og konferencefaciliteter, idrætshal og motionslokaler. 

Kjærgård Landbrugsskole (Kjærgård) ved Bramming fra 1949 er landets yngste skole. Kjærgård er en selvstændig og fri landbrugsskole, der tilbyder undervisning i landbrugsuddannelse, erhvervsuddannelse og tilgrænsende uddannelses- og kursusvirksomhed. 
Skolen har et fuldt moderne landbrug med malkekvæghold og planteproduktion, samt tilhørende værksteder. Den praktiske læring prioriteres højt, så på grundforløbet foregår cirka 25 procent af undervisningen i stalde, marker og værksteder. 
Skolen har desuden et tæt samarbejde med lokale landmænd om undervisning i svineproduktion. 

I smukke omgivelser - lige ned til Limfjorden - ligger Nordjyllands Landbrugsskole, Lundbæk. Det har den gjort siden 1948 og er i dag en moderne undervisningsinstitution med cirka 225 årselever. 
Skolens primære formål er at uddanne danske landmænd, og skolen udbyder alle landmandsuddannelsens moduler. Desuden er der en række kurser for folkeskoleelever, der er interesserede i landbrug eller natur. 
Nordjyllands Landbrugsskole har altid prioriteret kostskolen højt, hvor eleverne kan kombinere den faglige uddannelse med et kostskoleophold samt et væld at forskellige aktivitetstilbud.
Uddannelsen til landmand giver en grundlæggende viden om husdyr og jorddyrkning. I Danmark har vi mange små og store gårde med moderne bygninger og anlæg med mange produktionsdyr. I alt er der cirka 40.000 landbrug, cirka en halv million køer på græs, og der produceres cirka 30 million svin hvert år. Sektoren eksporterer for cirka 170 milliarder kroner hvert år.
Kilde: www.danskelandbrugsskoler.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Perker lærer udsagnsord?

Det er ikke ligetil, og det ligger mange på sinde at lægge mærke til forskelle på ligger, lægger og lækker. Her ligger for eksempel nogle ...