fredag den 17. november 2017

Bliv uddannet i livskvalitet

Uddannelsen som SOSU-assistent åbner op for en masse studier f.eks. til sygeplejerske, jordemoder og pædagog. Og en ny EUX Velfærd-uddannelse giver endnu flere muligheder til studier direkte gennem kvote 1.
”En EUX Velfærd, hvor man kombinerer det praktiske med gymnasiefag vil være en døråbner til f.eks. et andet studie og måske på sigt et lederjob i sektoren.”
Et studie som jordemoder kræver som bekendt et tårnhøjt gennemsnit fra gymnasiet at komme ind på, men der er faktisk andre veje at gå. Hvis man f.eks. har taget en SOSU-assistentuddannelse, så har man mulighed for at søge ind gennem kvote 2. 
I dag tager en assistentuddannelse tre år og 10 måneder, og med den nye EUX Velfærd, der lanceres i 2016, tager det 4½ år at blive uddannet. EUX Velfærd åbner op for at søge ind på kvote 1 til fx studier som jordemoder, sygeplejerske eller læge. 
– Eleverne får masse praktiske ting med i bagagen på SOSU-skolerne. Jeg tror, at det kan være et stort chok for en studerende, der har siddet og terpet i bøgerne på universitetet med fokus på et højt snit pludselig blive konfronteret med noget så voldsomt som en virkelig fødsel. Der er vores SOSU-assistenter klædt godt på til den praktiske del af opgaverne, fortæller Michael Esmann, der er sekretariatschef hos Danske SOSU-skoler.
SOSU-uddannelserne har typisk været en smule udskældt. Uddannelsen bliver tit omtalt som en sidste udvej, men faktisk kan den lukke en masse døre op. Det er en uddannelse, hvor man næsten altid er garanteret jobs i lokalområdet, en uddannelse med fuld løn, og så åbner den op til en masse andre studier, hvis man ikke vil ud at arbejde som fx SOSU-assistent efter studiet.
–Jeg talte med en SOSU-assistent, som søgte ind på jordemoderstudiet. Hun fortalte, at i begyndelsen havde hun været lidt nervøs for, om hun kunne være med på det faglige niveau. Men det var ikke noget problem, og hun havde et forspring i det praktiske arbejde i modsætning til mange af de andre studerende, siger Michael Kümmel, der er konsulent hos Danske SOSU-skoler.
På landets SOSU-skoler har en del ledere en sygeplejerske-baggrund, og de er ikke i tvivl om, at uddannelsen gennem årene har fået et gevaldigt løft. Mange af de lidt ældre sygeplejersker kan se, at assistenterne faktisk lærer dobbelt så meget i dag, end da lederne blev uddannet som sygeplejersker.
– Vi har en del enlige forsørgere – fortrinsvis kvinder på uddannelsen, som har brug for en fast indkomst, og at være på en SOSU-uddannelse betyder jo løn under uddannelsen. Det er kvinder, som måske har en uafsluttet uddannelse med i bagagen – ofte på videregående niveau. De kvinder har jo allerede den akademiske tankegang, og for dem vil en EUX Velfærd, hvor man kombinerer det praktiske med gymnasiefag være en døråbner til f.eks. et andet studie og måske på sigt et lederjob i sektoren, forklarer Michael Kümmel.
EUX Velfærd, der bliver skudt i gang næste år, er assistentuddannelsen kombineret med en række gymnasiale fag. Så får man den praktiske del af uddannelsen kombineret med mere teori. Så her bliver man assistent med mulighed for at læse videre via kvote 1 eller komme ud at arbejde. Som assistentuddannelsen er i dag, kan man også læse videre, men på kvote 2. 
På EUX Velfærd vil de gymnasiale fag som kemi, biologi, fysik og psykologi relatere til det praktiske arbejde i stedet for at være abstrakt teoretiske viden. I psykologi kan man forestille sig, at man vil arbejde med håndteringen af terminale patienter, og i kemi vil dem, der vil være farmakonomer få viden om sammensætningen af forskellige stoffer i piller.
– Vi ved fra forskningen, at når eleverne får lov at beskæftige sig med teori, der knytter sig til det praktiske, bliver både motivationen og indlæringen bedre. Og på EUX Velfærd er fagene målrettet det videre arbejde, fortæller Michael Kümmel.
En anden mulighed på SOSU-skolerne er uddannelsen til Pædagogisk Assistent, hvor man kan videreuddanne sig til pædagog, socialpædagog eller socialrådgiver. Uddannelsen tager 3 år og 1½ måned og åbner op for at arbejde på børneområdet eller med andre målgrupper, hvor der er fokus på livskvalitet og pædagogiske indsatser. Uddannelsen vil også blive omfattet af den nye EUX Velfærd. 
SOSU-uddannelserne vil gerne gøre op med deres lidt blakkede ry og vise, at uddannelserne åbner mange døre for både job og videreuddannelse. Med EUX Velfærd håber SOSU-skolerne at tiltrække endnu flere ambitiøse studerende, der gerne vil uddanne sig i livskvalitet.
De mennesker, der arbejder med de relationelle jobs, hvor empati og livskvalitet er en stor del af hverdagen, kæmper tit med, at samfundet ikke anderkender den type jobs. I USA er tendensen dog ved at ændre sig. Her skal forsvarets piloter f.eks. have en vis portion empati og relationelle egenskaber for at blive optaget på studiet. Efter det er blevet indført, er der væsentligt flere piloter, som gennemfører uddannelserne.
I Danmark bliver der stadig peget lidt fingre af jobs i den relationelle kategori, men hvem mon man helst vil behandles af, når man er indlagt? Bankdirektøren, der er god til at få kassen til at stemme, eller sygeplejersken, der er uddannet i livskvalitet? Svaret burde være enkelt og anerkendelsen ligeså, men vi har stadig noget at arbejde med som samfund. 
Så opfordringen lyder, at samfundet også følger med, og får øjnene op for, at vi har dygtige studerende på SOSU-skolerne, der fortjener anerkendelse og en god løn ude i de forskelige jobfunktioner.
Med en SOSU-assistent uddannelse kan du få adgang til studier som farmakonom, sygeplejerske, jordemoder, pædagog, socialrådgiver, afspændingspædagog, bioanalytiker, ergoterapeut, radiograf, tandplejer og beredskabsuddannelser samt uddannelser inden for ernæring og sundhed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Perker lærer udsagnsord?

Det er ikke ligetil, og det ligger mange på sinde at lægge mærke til forskelle på ligger, lægger og lækker. Her ligger for eksempel nogle ...